Biografie

Jeroen De Beer (°1995) is een Belgische violist. Hij volgt zijn eerste lessen bij Karel Ingelaere aan het Stedelijke Conservatorium van Brugge en behaalt er de einddiploma’s viool en kamermuziek met grootste onderscheiding.

In 2012 zet Jeroen zijn studies verder en wordt hij toegelaten tot de jong-talent klas van Tatiana Samouil aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. 

Nadat hij zijn Bachelor en Master in Antwerpen heeft afgerond, wordt Jeroen toegelaten tot de klas van Barnabas Kelemen aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen, waar hij in 2020 zijn studies afrondde.  

 

Reeds op jonge leeftijd volgt hij masterclasses in binnen- en buitenland bij gerenommeerde violisten zoals Natalia Lomeiko, Julia Fischer, Tanja Becker-Bender, Jan Talich, Dora Schwarzberg, Shlomo Mintz, Alexei Moshkov, Lena Neudauer, Sigiswald Kuijken, Giuiliano Carmignola en vele andere. 

Als solist treedt Jeroen op met Brussels Chamber Orchestra, Da Capo Gent, Artis Dulcedo en het orkest van het Stedelijk Conservatorium Brugge en wordt hij laureaat van wedstrijden zoals Vlamo, Marnixfactor en Belfius Classics. 

 

Jeroen is zeer actief als kamermuzikant. Hij maakt deel uit van het Sonoro Quartet waarmee hij reeds optrad voor de Duitse televisie (SWR) op het Beethovenfest 2020 in Bonn. In 2019 wordt het kwartet toegelaten tot de Nederlands Strijkkwartet Academie (NSKA) waar het ensemble les volgt bij tal van gerenommeerde docenten zoals Marc Danel en Gilles Millet (Quatuor Danel), Lukas Hagen (Hagen Quartet), Eberhard Feltz, Stefaan Metz en vele anderen. Met dit kwartet treedt hij reeds op in België, Nederland, Duitsland en Zwitserland. Ook komend seizoen zijn ze te zien op internationale podia. 

 

Naast dit strijkkwartet speelt Jeroen ook in het ensemble Ryelandt Trio, de opvolger van het Trio Telepatico. Met dit piano trio wordt hij laureaat van verschillende wedstrijden en voert hij het triple concerto van Alexander Tcherepnin uit in de Koninklijke Muntschouwburg. In 2014 verschijnt hun eerste CD. 

Jeroen volgt met dit ensemble lessen bij befaamde artiesten zoals Justus Grimm, France Springuel, Beate Hartmann, Dagmar Brauns, Diana Ketler,… 

In 2020 veranderden ze hun naam in het Ryelandt Trio, vernoemd naar de befaamde Brugse componist. Dit trio profileert zich enerzijds als grote liefhebber van Belgische muziek, en anderzijds als uitvoerder van onbekende werken. Het Ryelandt Trio specialiseert zich ook in het uitvoeren op historische wijze in nauwe samenwerking met musicoloog David Vergauwen. 

 

Als orkestmuzikant is Jeroen actief in verschillende ensembles. Zo maakt hij deel uit van Boho Strings en Bryggen Strings, en speelde hij in het Brussels Chamber Orchestra. In 2020 werd Jeroen geselecteerd als aanvoerder van de tweede vioolsectie in het nieuwe orkest Collegium Vocale Gent Academy onder leiding van Philippe Herreweghe. Naast deze ensembles doet Jeroen ervaring op bij orkesten zoals Opera Ballet Vlaanderen, Nationaal Orkest van België, Antwerp Symphony Orchestra en andere. Met deze orkesten speelt Jeroen in zalen zoals Palais des Beaux-arts, Koningin Elisabethzaal, Concertgebouw Brugge, The National Theatre Brno (CZE), Opera Gent, Opera Antwerpen, National Concert hall of Taipei (TWN), Music Hall of the National Library of Beijing (CHN) etc. 

 

Jeroen was ook te zien op verschillende festivals zoals Pietrasanta in Concerto, Super Cello Fesitval Beijing, Beethovenfest Bonn, JanáčekFestival, CIEC Chamber music Festival, Festival Academy Budapest waar hij kon optreden met artiesten zoals Tatiana Samouil, Brussels Chamber Orchestra, Dmitry Smirnov, Jonathan Cohen, Maximilian Hornung, Barnabas Kelemen in zalen zoals de Liszt Academy in Boedapest, National Theatre Brno, de Bijloke, Amuz enz.