top of page

Biografie

Jeroen De Beer (°1995) is een Belgische violist. Hij volgt zijn eerste lessen bij Karel Ingelaere aan het Stedelijke Conservatorium van Brugge en behaalt er de einddiploma’s viool en kamermuziek met grootste onderscheiding.

In 2012 zet Jeroen zijn studies verder en wordt hij toegelaten tot de jong-talent klas van Tatiana Samouil aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. 

Nadat hij zijn Bachelor en Master in Antwerpen heeft afgerond, zet Jeroen zijn studies verder aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Barnabás Kelemen, waar hij in 2020 zijn studies afrondt. Sinds 2021 studeert Jeroen Barokviool bij Joanna Huszcza aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. 

 

Reeds op jonge leeftijd volgt hij masterclasses in binnen- en buitenland bij gerenommeerde violisten zoals Natalia Lomeiko, Julia Fischer, Tanja Becker-Bender, Jan Talich, Dora Schwarzberg, Shlomo Mintz, Alexei Moshkov, Lena Neudauer, Sigiswald Kuijken, Giuiliano Carmignola en vele andere. 

 

Jeroen is zeer actief als kamermuzikant. Hij maakt deel uit van het Sonoro Quartet waarmee hij de derde prijs en twee speciale prijzen behaalde op de Bartók World Competition for String Quartet in Boedapest. Met concerten in België, Nederland, Zwitserland, Duitsland Hongarije en Ierland toonde het kwartet reeds hun waarde in het nationale en internationale cultuurlandschap. In 2019 wordt het kwartet toegelaten tot de Nederlands Strijkkwartet Academie (NSKA) waar het ensemble les volgt bij tal van gerenommeerde docenten zoals Marc Danel en Gilles Millet (Quatuor Danel), Pierre Colombet (Quatuor Ebène), Eberhard Feltz, Stefaan Metz en vele anderen. 

 

Naast dit strijkkwartet speelt Jeroen ook in het Ryelandt Trio, de opvolger van het Trio Telepatico. Met dit piano trio wordt hij laureaat van verschillende wedstrijden en voert hij het triple concerto van Alexander Tcherepnin uit in de Koninklijke Muntschouwburg. In 2021 wonnen ze de eerste prijs op de International Léopol Bellan Competition in Parijs en in 2022 wonnen ze een tweede prijs op de France Music Competition. 

In 2014 verschijnt hun eerste CD met werken van Edison Denisov, Paul Juon en Frank Bridge maar ook van Vlaamse componisten zoals Piet Swerts, Erik Desimpelaere en Marc Matthys. Hun volgende cd Late Romantic Piano Trios from Flandersuitgebracht in 2021 bij het label Etcetera Records, bevat enkele wereldprimeurs van Vlaamse componisten zoals Joseph Ryelandt en Joseph Callaerts. 

Dit trio profileert zich enerzijds als grote liefhebber van Belgische muziek, en anderzijds als uitvoerder van onbekende werken. Het Ryelandt Trio specialiseert zich ook in het uitvoeren van werken van de vroege Barok (op historische geïnformeerde wijze) tot hedendaagse muziek. 

Als orkestmuzikant deed Jeroen ervaring op in verschillende ensembles zoals Boho Strings, Bryggen Strings, Brussels Chamber Orchestra, Opera Ballet Vlaanderen, Nationaal Orkest van België, Antwerp Symphony Orchestra en andere. Hij maakt deel uit van het barokensemble Il Gardellino en speelt regelmatig mee met Le Concert Olympique. In 2020 werd Jeroen geselecteerd als aanvoerder van de tweede vioolsectie in het nieuwe orkest Collegium Vocale Gent Academy onder leiding van Philippe Herreweghe. 

 

Jeroen was te horen op radiozenders als Klara, Radio France, Bartók Radio, RTE Ireland, BRF1 en SWR Duitsland. 

bottom of page